TAILÀNDIA

Creart a Tailàndia


Creart va donar suport psicosocial a els infants supervivents del tsunami.

 

Context

El 26 de desembre del 2004, un potent terratrèmol submarí de magnitud 9,3 (el segon terratrèmol més gran mai registrat), amb epicentre a la costa de Banda Aceh, a Indonèsia, va originar un tsunami massiu amb onades de més de 30 metres que va acabar amb les vides de més de 250.000 persones a 14 països diferents. Les organitzacions de socors van informar que gairebé un terç de les morts van ser nens i nenes.

Els països més afectats per aquest desastre natural van ser Indonèsia, Sri Lanka, Índia i Tailàndia. La magnitud de la tragèdia va provocar una resposta humanitària massiva. En total, la comunitat mundial va donar més de 7 mil milions de dòlars en ajuda humanitària als afectats pel terratrèmol.

La tragedia va deixar a Tailàndia més de 5.000 víctimes, sent la costa de la provincia de Phang Nga la zona més afectada del país.

Intervenció de Creart

  • Creart va realitzar un intens programa d’acompanyament psicosocial amb els nens i nenes supervivents al tsunami. El treball es va centrar en la zona costanera de Tailàndia més afectada pel desastre natural, la provincia de Phang-Nga.
  • Les intervencions es van dur a terme en dos espais diferents dins del districte de Takua Pa: el camp de refugiats aixecat amb ajuda local i internacional a la localitat de Bang Muang; i l’escola de Nam Kem, un poblat de costa completament arrasat per les onades.
  • A ambdós enclavaments Creart va organitzar durant 4 setmanes un programa diari de tallers d’acompanyament psicosocial mitjançant l’exposició plàstica amb l’objectiu urgent de paliar emocions com la por, la ràbia, la frustració i el dolor de la pèrdua. El dibuix obsessiu de les onades gegants destructives van anar desapareixent progressivament de les creacions donant pas a les flors, els somriures i un mar en calma.