TAILANDIA

Creart a Tailàndia


Creart va donar suport psicosocial a els nens i nenes supervivents del tsunami.

 

Context

El 26 de desembre del 2004, un potent terratrèmol submarí de magnitud 9,3 (el segon terratrèmol més gran mai registrat), amb epicentre a la costa de Banda Aceh, a Indonèsia, va originar un tsunami massiu amb onades de més de 30 metres que va acabar amb les vides de més de 250.000 persones a 14 països diferents. Les organitzacions de socors van informar que gairebé un terç de les morts van ser nens i nenes.

Els països més afectats per aquest desastre natural van ser Indonèsia, Sri Lanka, Índia i Tailàndia. La magnitud de la tragèdia va provocar una resposta humanitària massiva. En total, la comunitat mundial va donar més de 7 mil milions de dòlars en ajuda humanitària als afectats pel terratrèmol.

La tragedia va deixar a Tailàndia més de 5.000 víctimes, sent la costa de la provincia de Phang Nga la zona més afectada del país.

 

Intervenció de Creart

Creart va realitzar un intens programa d’acompanyament psicosocial amb els nens i nenes supervivents al tsunami. El treball es va centrar en la zona costanera de Tailàndia més afectada pel desastre natural, la provincia de Phang-Nga.

Les intervencions es van dur a terme en dos espais diferents dins del districte de Takua Pa: el camp de refugiats aixecat amb ajuda local i internacional a la localitat de Bang Muang; i l’escola de Nam Kem, un poblat de costa completament arrasat per les onades.

A ambdós enclavaments Creart va organitzar durant 4 setmanes un programa diari de tallers d’acompanyament psicosocial mitjançant l’exposició plàstica amb l’objectiu urgent de paliar emocions com la por, la ràbia, la frustració i el dolor de la pèrdua. El dibuix obsessiu de les onades gegants destructives van anar desapareixent progressivament de les creacions donant pas a les flors, els somriures i un mar en calma.