PALESTINA

Creart a Palestina


Creart està oferint suport psicosocial a la població refugiada més longeva del món, en una de les crisis humanitàries més llarga i devastadora de la història contemporània.

 

Context

Prop de 5 milions de palestins viuen sota una ocupació militar que s’allarga des de 1967 i nega sistemàticament els drets humans bàsics, dividint geogràficament l’Estat de Palestina en dues regions: Cisjordània i la Franja de Gaza.

Amb una superfície de només 365 km2, la Franja de Gaza és una de les entitats polítiques més densament poblades del món. Els seus 2 milions d’habitants depenen gairebé totalment de l’ajuda internacional i més de dos terços de la seva població és refugiada. El conflicte, el bloqueig i l’aïllament polític han enfonsat l’economia de la Franja de Gaza, sumint-la en la pobresa, la inseguretat alimentària i la major taxa d’atur del món. Les persones estan subjectes a restriccions de moviments i severes limitacions en l’accés als serveis essencials.

La situació de la infància és especialment preocupant, els nens i les nenes menors de 3 anys han viscut com a mínim una guerra i amb 8 anys ja han experimentat 3 rondes d’hostilitats armades. Prop de 250.000 nens pateixen desordres de salut mental i un de cada quatre necessita recolzament psicosocial degut a un trauma passat.

A Cisjordània, amb 5.500 km2 i una població d’uns 2,4 milions de persones, la pressió sobre la població palestina ve de l’expansió dels assentaments, la violència dels colons, la demolició i confiscament de propietats i els desallotjaments. Els refugiats beduins corren el risc de ser desplaçats de les seves llars per la força.

La població àrab de Jerusalem viu en una permanent crisis per culpa de les violències sistemàtiques dels seus drets de residència, planificació urbanística i els serveis bàsics.

 

Intervenció de Creart

  • Ajudem als palestins afectats o amenaçats pel desplaçament a Gaza i Cisjordània.
  • Fem acompanyament psicosocial a grups de població refugiada o desplaçada format majoritàriament per nens i dones en situació de vulnerabilitat social.
  • Realitzem formacions per grups d’educadores voluntàries de les contraparts locals en camps de refugiats i zones perifèriques rurals per a dotar-les d’eines per a l’acompanyament psicosocial de la infància a través de l’art, oferint així recolzament als programes d’atenció psicològica i sanitària de les organitzacions locals.
  • També realitzem formació per a grups de counselors a l’Agència de les Nacions Unides per a les persones refugiades palestines a Orient Mitjà (UNRWA).