MÈXIC

Creart a Mèxic


Creart col·labora amb les organitzacions locals El Rebozo i Tsomanotik recolzant psicosocialment l’abordatge de les diferents violències que pateixen nenes, nens, joves i dones a l’estat de Chiapas.

 

Context

La delinqüència organitzada, el narcotràfic, el consum de droga, l’augment d’homicidis i desaparicions i el creixement de la violència provoca la descomposició social, cosa que posa en risc la integritat física i psicològica de la població de l’estat de Chiapas, sobretot a la regió de Venustiano Carranza, Teopisca, Socoltenango, Comità de Domínguez i els municipis de la frontera Mèxic-Guatemala, on de forma oberta el negoci del narcotràfic creix, busca expandir-se i arrelar-se.

Regions amb tocs de queda imposats per persones armades, agressions armades constants a comunitats senceres i l’increment descontrolat d’homicidis amb armes de foc cap a nens, nenes i adolescents crea una situació de por que ha despertat les alertes a organitzacions i ciutadans que reclamen l’acció de les institucions de l’Estat.

La situació s’agreuja encara més a les zones indígenes de Los Altos de Chiapas, on la violència armada ha impactat a la vida comunitària.

Amb una alta presència de població indígena rural, el municipi de Tzimol compta amb 16.560 habitants i se situa dins del grup de municipis amb més alta marginalitat de tot el país. El 7,31% de nens i nenes entre 8 i 14 anys no saben llegir ni escriure, percentatge que puja fins al 24,81% entre les persones de 15 anys o més. L’analfabetisme afecta especialment les dones.

 

Intervenció de Creart

Donem suport a El Rebozo i Tsomanotik, les nostres sòcies locals a Mèxic, a través del projecte “Brodart. Teixint emancipació”, finançat per la Fundació Anelba. Ambdues organitzacions estan ubicades a Tzimol: El Rebozo promou la defensa i cura de la vida, els territoris i la mare terra mitjançant la construcció de xarxes de cures mútues i de participació comunitària, per sembrar relacions lliures de violències; Tsomanotik promou la cura de la natura, la sostenibilitat i la vida digna de les persones mitjançant un centre agroecològic, educatiu i productiu.

Sota el paraigua comú de l’abordatge de les diferents violències que pateixen nenes, nens, joves i dones de l’estat de Chiapas i en el marc del suport psicosocial treballem amb col·lectius diferents: d’una banda, amb el grup de dones promotores de la comunitat de Saragossa la Muntanya, a 2.237 metres d’alçada. Dones fortes i resilients que, a més de portar la càrrega de la casa i la criança, busquen i comporten cada dia la llenya, l’aigua, s’encarreguen del cultiu familiar i fins i tot ajuden els seus marits a produir carbó. Dones que pateixen multitud de violències socials, estructurals i familiars. Amb els tallers que hem compartit, hem contribuït a visibilitzar i reforçar les seves virtuts personals així com els vincles emocionals entre elles des de la importància del suport mutu comunitari i la cura en un espai segur.

D’altra banda, amb els professors i professores de les escoles de primària Jaime Nuno i Rosario Castellano, totes dues a Tzimol, hem obert espais creatius i pedagògics compartint la nostra metodologia i experiència en educació per a la Pau a través de l’art. Aquesta capacitació amb el professorat obre un procés de treball amb nenes, nens i joves davant de la creixent presència del narco i del crim organitzat a la zona.

Com a part del projecte, hem compartit espais de treball amb organitzacions locals de Chiapas expertes en construcció de pau. El nostre suport ha contribuït a reforçar la xarxa que formen aquestes entitats, entre les quals hi ha El Rebozo.

També hem fet altres intervencions més puntuals directament amb nenes, nens, joves i famílies que han contribuït a reforçar l’impacte del treball social de la nostra sòcia local.

 

https://youtube.com/shorts/9jmQcm7N4x8

https://youtube.com/shorts/k0vcxuIeLp0

https://youtube.com/shorts/Zwb_tqIdZFQ